![](/media/lib/92/n-warzywa-i-owoce-73f860c9e7e97639781153f352057da5.jpg)
Reklama dźwignią spożycia
6 września 2012, 10:30Jak sprawić, by ludzie jedli więcej warzyw i owoców? Zainwestować w reklamę... Efekt nie jest duży, ale mierzalny - opowiada Michael Faupel z University of Arkansas.
![](/media/lib/125/n-kodowane-kanapki-eadb0d74b850c2c079740b25d34c2b48.jpg)
Kodowanie kolorem i położeniem sprzyja wyborom prozdrowotnym
7 sierpnia 2012, 11:58W Massachusetts General Hospital (MGH) wprowadzono prosty program, który miał zachęcać do dokonywania prozdrowotnych wyborów żywieniowych. Pudełka z produktami/daniami oznaczono kolorami - zieleń to najlepsza opcja, żółty pośrednia, a czerwony najgorsza - a przemieszane wcześniej na półkach napoje przesegregowano w taki sposób, by na poziomie wzroku i tuż powyżej znajdowały się woda i napoje dietetyczne
![](/media/lib/110/n-kawa-2e3fd6993df18af255a61b8ee7741c8e.jpg)
Kawa przedłuża życie?
20 maja 2012, 10:18Amerykański Narodowy Instytut Raka ogłosił, że osoby starsze, które piją kawę są narażone na mniejsze ryzyko śmierci niż osoby niepijące tego napoju.
![](/media/lib/99/n-wazenie-2439353a5e8a55f789954b7342867081.jpg)
Zdrowe nawyki a ryzyko zgonu u osób z nadwagą i otyłych
19 kwietnia 2012, 09:23Otyłe osoby mogą być tak samo zdrowe jak ludzie z prawidłową wagą, pod warunkiem że prowadzą zalecany tryb życia: nie palą, spożywają umiarkowane ilości alkoholu, regularnie ćwiczą, a także jedzą pięć lub więcej owoców i warzyw dziennie. Wtedy ich ryzyko zgonu w młodym wieku jest w przybliżeniu takie samo jak w przypadku ludzi szczupłych.
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Motywacja do aktywności nasila impulsywność
15 marca 2012, 06:44Motywacja do aktywnej zmiany złych nawyków może prowadzić do impulsywnych zachowań (Motivation and Emotion).
![](/media/lib/101/n-chinszczyzna-307807f51823e905ee8ee76dc1d835e4.jpg)
Przejadanie niedobre dla pamięci
13 lutego 2012, 09:27Spożywanie przez ludzi w wieku 70 lat i starszych 2100-6000 kcal dziennie podwaja ryzyko łagodnych zaburzeń poznawczych (ang. mild cognitive impairment, MCI). Jak widać, ograniczenie jedzenia może nie tylko wydłużyć życie, ale i poprawić funkcjonowanie intelektualne.
![](/media/lib/101/n-rekin-a85d855427453ff0a0d4be572b403c0a.jpg)
Rekin rekinowi wilkiem
9 lutego 2012, 06:49Ponieważ na rafie niełatwo zaobserwować akt upolowania, o nawykach żywieniowych wnioskuje się na podstawie zawartości żołądka. W zeszłym roku po raz pierwszy udało się przyłapać łobegonga brodatego (Eucrossorhinus dasypogon) na gorącym uczynku - podczas pożerania rekina bambusowego (Chiloscyllium punctatum).
![](/media/lib/98/n-telewizor-2d27559e32f34ab628f1cc277c9ac25d.jpg)
Zdrowe maszerowanie do dźwięków reklamy
25 stycznia 2012, 10:53Często słyszy się, że telewizja to złodziej czasu, który można by przeznaczyć na ćwiczenia czy kontakty z innymi ludźmi. Okazuje się, że w kwestii poprawy formy da się coś zrobić, wystarczy maszerować w miejscu po rozpoczęciu przerwy reklamowej (Medicine & Science in Sports & Exercise).
![](/media/lib/93/n-plemniki-b209c1aa5c5213776323898c5ccbb75d.jpg)
Niższy głos = mniej plemników
3 stycznia 2012, 09:12Jak pokazują wyniki wcześniejszych badań i doświadczenie, kobiety lubią u mężczyzn niskie głosy. Gdyby okazała muskulatura i niski tembr głosu oznaczały wysoką jakość spermy, poszukując w wyglądzie płci przeciwnej cech związanych z atrakcyjnością, kobiety mogłyby znaleźć najwartościowszego partnera i najlepszego ojca dla swoich dzieci (hipoteza płodności związanej z fenotypem). Okazuje się jednak, że panowie z niższymi głosami wcale nie mają spermy najlepszej jakości.
![](/media/lib/59/jogurt-z-truskawkami-e9e218e088d04028ad30c6c75932b530.jpg)
Odtłuszczony jogurt zwiększa ryzyko astmy u dzieci
19 września 2011, 09:24Jeśli ciężarna kobieta codziennie zjada jogurt niskotłuszczowy, wzrasta ryzyko, że u jej dziecka w przyszłości rozwinie się astma lub alergiczny nieżyt nosa. Ekaterina Maslova, szefowa zespołu, która na co dzień pracuje w Harvardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego, podejrzewa, że dzieje się tak, ponieważ w diecie matki brakuje działających ochronnie kwasów tłuszczowych.